Erről írok

Sport és háttér

Kapcsolat

palyagondnok [kukac] gmail.com

Iratkozz fel!

Közösség

Ti mondtátok!

  • lüke: tessék mondani ez milyen nyelven van hogy szponzorációs ? nb1b-s nyelven? Lörince oh nagy ég:) ez... (2009.08.22. 04:56) Szponzoráció kis hazánkban
  • Bery: Ja es, hogy a kindulopont elmeleti keretehez visszaterjek. Letezik am egy masik lista is, amely a... (2009.08.15. 20:13) Top10 és a sport
  • végh hanta: Ismét csak megköszönni tudjuk a remek sorozatot. (2009.08.14. 10:28) NB1 Online - 2.rész
  • Pályagondnok: @mizie: "Mert ez a tendencia az szinte csak és kizárólag az olyan sporteseményekre igaz, amik glo... (2009.08.11. 12:47) Globális szponzorációs trendek

Archívum

Bizony ám!

Creative Commons Licenc

Szponzoráció kis hazánkban

Pályagondnok 2009.08.20. 14:31

A szponzorációs piac itthon is fejlődik, ám a méretét megbecsülni nehéz.

A magyar helyzet azért is különbözik például Európa nyugati felétől, vagy Észak-Amerikától, mert a hazai sportvezetők jó része nincsen tisztában még az alapfogalommal sem. A szponzoráció kölcsönös üzleti előnyöket kiaknázó folyamat, amely során a szponzorált -ellenérték fejében, ami nem feltétlenül anyagi- felkínálja médiafelületeit a szponzor marketingkommunikációs céljainak eléréséhez. Azonban ez itthon úgy működik, hogy a sportvezető elmegy kuncsorogni, koldulni a cégekhez, miszerint pénz kéne. Hogy mit adna annak fejében? Azt többnyire maga sem tudja. Általában „egy logó a mezre”, illetve „a büfé mellett van egy üres táblahely, talán oda tehetünk valamit” mondat hangzik el. Márpedig ezt nem így kell! Ha már szponzorokkal tárgyalunk, akkor kész dokumentumokkal, elképzelésekkel, konkrét számokkal kell megjelenni, ha ő jön, ha mi megyünk, akkor is. Ezt nem véletlenül írom, ugyanis a multiknál, a nyugati nagyvállalatok hazai képviseleteinél ma már itthon is keményen számolnak, vajon megéri-e? Ha maguk a sportklubok nem partnerek ebben, akkor egy szponzortól milyen alapon szeretnének pénzt „kapni”?

A szemrehányó bevezetés után nézzük tehát a hazai szponzorációs piacot!

A piac méretének meghatározásánál szakértői becslésekre hagyatkozhatunk. A nyugati tapasztalatok -százalékos arányok a marketingkommunikációs költésekben- alapján 2005-ben 41 mrd Ft-ra becsülték a hazai szponzorációs piac méretét. Ám míg nyugaton a marketingbüdzsén belül a szponzorációs költések kb. 17-18 százalékot jelentenek, a hazai marketing és kommunikációs gyakorlatot figyelembe véve ez nem reális. Kassay Lili becslése szerint a hazai költések kb. 8-9 %-át fordíthatják szponzorációra. Ennek alapján a hazai szponzorációs piac 19-21 Mrd Ft-ra tehető 2006-ban. Valószínűleg ez a szám a piac fejlődésével folyamatosan nőtt az elmúlt években.

Érdemes egy pillantást vetni az alábbi két ábrára. Az egyik a szponzorációs költések célterületeit mutatja be, míg a másik a sportszponzoráció fajtáit:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez tehát a magyar szponzorációs piac. Üdvözítő lenne egy olyan szakmai összefogás, amely évenként vizsgálná a sportszponzoráció területét, folyamatosan mérve a tendenciákat és publikálná is azt, hasonlóan az egyéb marketing területekhez.

Adatok és ábrák forrása:

Kassay Lili - Szponzoráció-Kommunikációs eszköz és médium; AKTI Füzetek, 2008.

Címkék: szponzoráció sportmarketing sportgazdaság

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://palyagondnok.blog.hu/api/trackback/id/tr671325444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pályagondnok · http://palyagondnok.blog.hu/ 2009.08.20. 14:46:16

huh, ez minőségileg lehet gyengébb. ezért bocsánat.
éreztem én, hogy baj lesz. amikor az egyik hozzászóló feldobta, hogy nézzük meg a hazait is, már tudtam, hogy necces a dolog.

hát igen, elég nehezen találtam anyagokat, adatokat róla.

talán a kreatívnak van egy évente megjelenő kiadványa: Nagy Média Könyv.

abban lehet valami róla.

mindenesetre bajos, hogy a szakma nem egyeztet folyamatosan. illetve van olyan például, hogy: szponzorációs asztaltársaság. évente összeülnek talán, de mostanában kevesebb hírt lehet hallani róluk. ennek élharcosa pont az a kassay lili, aki szinte egyedül foglalkozik ÉRDEMBEN mo-n a szponzorációval.

bery, neked mi a véleményed? mesélhetnél mit tudsz, mit nem, mind a szakmai szervezetekről, mind pedig a szponzorációs piacról.

üdv mindenkinek!

Bery · http://www.facebook.com/berkes.peter 2009.08.20. 20:14:25

hali pályagondnok!

az általad citált adatokat magam is jól ismerem.

olyan sok mondanivalóm lenne - én ugyanis a sportszponzorációs stratégiákból írtam a doktori disszertációmat, meg számos helyen publikáltam is a témában....

1) Piacméret:
A szponzorációs piac méretéről pedig azt gondolom, hogy a "szakértői becslések" helyett a piacon érdekelt szereplőnek kellene összefognia, s a Direkt Marketing Szövetség-Szonda Ipsos által készített kutatáshoz hasonlót kellene a hazai szponzorációs piacról is készíteni.

2) A szp. helye
Sajnos a szponzorációt - mint alternatív komm eszközt - nem tekintik "versenyképesnek" a tradicionális kommunikációs eszközökkel szemben..
Főként a recesszió idején sok cég nem foglalkozik koncepciózus/multifunkcionális márkaépítéssel, ahol a médiamix szerves része a szp. is. Most bevételt kell generálni, amelyet olyan komm. mixel kívánnak elérni, melynél más elemeké a primátus.

Egy rakás - többször citált - szempontot érdemes fontolóra venni annak érdekében, hogy hogyan lehet elmozdulni a holtpontról:

kevés a tőkeerős hazai nagy cég;

nem ismerik a szponzorálás know-how-ját;

e cégek szponzorációval kapcsolatos döntéshozatala sokszor szubjektív alapon történik;

a multinacionális cégek szponzorációs tevékenységével kapcsolatban a döntések sokszor
regionális, vagy európai szinten születnek és nem egy-egy ország sportjára vonatkoznak;

nagy szponzorok kevesen vannak, a nagyszámú kis szponzor számára biztosítható felület viszont kicsi, azaz nem hatékony;

a médiaközvetítések és a megfelelő publicitás hiánya kevésbé teszi attraktívvá a szponzori
megjelentést;

a reklám hatékonysági mérhetőségével szemben nincsenek hasonló, adekvát mutatók a szponzorálásra;

a reklámköltségek megtérülési ideje jóval gyorsabb, mint a szponzorációé;

3) Azért fejlődünk itthon is:
Bár vannak "best practice" jellegű szponzorációs kampányok, ahol a puszta szp.jogvásárláson túl a cégek addicionális erőforrásokat, s kreatív energiákat mozgósítanak a ngyobb hatékonyság érdekében(lásd a cégek fesztiválmegjelenéseit - MOL:Embermosó)

4) A siker felé vezető úton:
Fontos lenne a jövőben a szp stratégiai kommunikációs eszközként kezelése, a közönség nagyobb bevonása (ne csak passzív kommunikációs felületekben gondolkozzunk), hanem keltsük életre a márkát a szp. kampányban. Költsenek a cégek a szp. aktivitás során a kreatív aktivációra, illetve különítsenek el összeget a szp. hatás mérésére (tracking kutatások, image-vizsgálatok, stb.).

5) Utolsó szó jogán:
Egyet le kell szögeznünk. A szp. kampány által generált médiaértéken túl léteznek modellek, melyeket fel kellene használni a szp. hatás értékelése érdekében.

Erről írtam is egy cikket, máshol meg sok másikat:

"Mérlegállás - ritkán vizsgálják a megrendelők a szponzoráció hatékonyságát"

www.kreativ.hu/cikk.php?id=16862

Üdv,

Bery:)

Bery · http://www.facebook.com/berkes.peter 2009.08.21. 00:08:59

A szakmai szervezetekről meg csak annyit, hogy igen létezik a Szponzorációs Asztaltársaság, mely az MRSZ égisze alatt alakult. Ügynökségi, akadémiai, hirdetői oldalról is vannak benne tagok - ám túl sok operatív intézkedést nem tud felmutatni.

Volt már több konferencia, panelbeszélgetés (lásd BrandTrend: www.brandtrend.hu) is a témában, valamit hazánk első ízben részt vett az ESA (European Sponsorship Association) által szervezett, több európai országot magában foglaló felmérésében (2007), melyből újabb alapadatokat ismerhettünk meg a hazai szp. piacra vonatkozóan.

Én azonban ismételten a szakmai párbeszéden túl egy összefogással lebonyolítandó kutatásban hiszek. Miért? A korábban említett DMSZ (Direkt Marketing Szövetség) is éveken keresztül hangoztatta, hogy a hazai dm-piac a reklámtortából mekkora részt hasít ki. Senki nem igazán hitt nekik, amíg a Szondát fel nem kérték egy objektív felmérés lebonyolítására (2006). Azóta már harmadízben publikálják a piacra vonatkozó információkat. A reklámpiaci szereplők pedig kezdik komolyan venni őket, hiszen a kb.: 35 milliárdos potenciállal a tv, és a sajtó mögött a harmadik helyet foglalják el.

Hasonló akciót húzott meg az IAB (Internet Advertising Bureau), akik szintén vették a fáradtságot, hogy elkészítsék az online piac szakmai alapokon nyugvó felmérését.

Bery · http://www.facebook.com/berkes.peter 2009.08.21. 10:21:31

még annyi, hogy nálunk is vannak "best practice" jellegű szp. aktivitások, melyek modellértékűek lehetnek. Plusz, érdemes lenne, a fejlettebb szp. piacokról is tanulni!!!

Persze, tudom, h. hazánkban a hirdetők marketingkomm. költségvetésében nem tudnak/akarnak "óriási" összegeket elkülöníteni a szponzorációra.

Ám úgy gondolom, hogy ha pl. a sportszponzorációs piac kínálati oldala(szponzoráltak) szakmai alapú, value-for money portfólioval céloznák meg a potenciális szponzorokat, figyelembe véve azok szponzorációs stratégiáját (egyre több cégnek van ilyen), akkor születhetnének gyümölcsöző kapcsolatok.

A 0.-dik számú probléma az, hogy a két fél nem beszél azonos nyelvet. A szponzoráltak nem igazán tudják alátámasztani a kérésüket. A cég ekkor pedig nem igazán tudja összehasonlítani a szp. által kapott kommunikációs/kereskedelmi előnyöket az egyéb kommunikációs eszközök által nyújtott előnyökkel.

lüke 2009.08.22. 04:56:15

tessék mondani ez milyen nyelven van hogy szponzorációs ?
nb1b-s nyelven?

Lörince oh nagy ég:)
ezzel tömte ki a cipöjét:)
ha újságpapir lenne:)
süti beállítások módosítása